Kræver 802.11ac wave 2 større uplink kapacitet i virksomheden: Nej!

Hvorfor? Kort, fordi standarden ikke skaber et større behov fra klienterne.

Specielt ikke med det antal klienter, man ser i det danske lands installationer rundt omkring.. Ser man nærmere på de trådløse klienter, finder man også, at et stort antal ikke benytter sig af deres fulde data rate. Størstedelen er enten idle, browser, streamer YouTube, tjekker mails, lytter til musik eller tilgår file shares etc., hvilket hverken fremmer behovet for meget eller kontinuerlig båndbredde. Al anden snak beror på marketing, som typisk forsøger at sælge på teoretiske data rates.

Data rate eller throughput oplever man også bruges som værende af samme betydning, selvom det er 2 forskellige ting. En data rate er en overførselshastighed, og throughput er mængden af data der sendes. Så når sælgeren maler f… på væggen, og fortæller at 802.11ac kan levere 2,3Gbs, betyder det IKKE, at en klient sender 2,3Gb data pr sekund kontinuerligt. Høje data rates har derimod en væsentlig indflydelse på, hvor stærkt dit trådløse netværk er. Jo hurtigere en klient kan sende des hurtigere kan en ny komme til. Læs evt. min artikel omkring Airtime Fairness, der beskriver hvordan den samlet ydelse negativt påvirkes af forskellige data rates.

802.11ac ændrer ikke på at stadig kun 1 klient, kan sende ad gangen, så er der 10,20.. klienter forbundet til et AP, sender stadig kun èn ad gangen. 802.11 er et delt medie, som ved hver ekstra klient betyder et mindre throughput pr.klient. grundet fordelingen af tid. Generelt siger man at klienters realiseret throughput ligger på omkring 60% af dens data rate. Arbejdet med trådløse netværk går på at optimere de 60% og 40% af tiden klienter har til at sende i, og det er her 802.11ac distancere sig med nogle nye teknikker. DL MU-MIMO Down Link MU-MIMO som betyder AP´et i stand til at transmittere til flere klienter på en gang, dog indtil videre kun 3 klienter med 1 spatial stream ved AP´er med 4 spatial streams – der bruges en stream til beamforming (TXbf). Praktiske undersøgelser har dog vist at gennemsnittet ligger på 1.8 samtidige streams. Nogle har sammenlignet dette med en ”switch-lignende” adfærd, hvilket også må tilskrives marketing. Kanalbredde 802.11ac-klienter kan benytte sig af channel bonding i 5Ghz, hvor 20Mhz spektrum relokeres i bredere kanaler, som en klient kan sende på. Til forskel fra 802.11n kan ac-klienter sende på 80Mhz, 80+80 Mhz og 160 Mhz kanaler. At fordoble kanalen fordobler hastigheden, dog ikke uden ulemper. I virksomheden bør man på dette tidspunkt holde sig fra 80 Mhz i større installationer med mindre, man er i fuld kontrol med AP´ers styrke, ACI, CCI, klientmix og kanalplan. 802.11n-klienter, som mobile enheder og mange laptops, supportere ikke 80 Mhz-kanaler hvorved de resterende 40-60 Mhz, derfor er spildt båndbredde. Dertil sker der en fordobling (3db) af støjniveauet ved fordobling af kanalerne, som igen kræver højere SNR for at opnå de høje data rates.

Modulering Med 802.11ac kom også 256-QAM ved MCS8/9, som åbner for de høje data rates, hvilket yder 33% mere end 802.11n. Men det er kun muligt ved en høj SNR, som kræver at klienten opholder sig indenfor 3-5 m at et AP uden nogen forhindringer imellem. Benytter AP´et sig af DL MU-MIMO vil det bringe klienter med 256-QAM ned på 64-QAM.

Pakkeaggregering Det første vi hørte til aggregering af pakker, var med 802.11n, som kunne samle enten MSDU´er eller MPDU´er og sende samtidig. En af de væsentligste faktorer bag de højere hastigheder, der fulgte med standarden. Dog var denne funktion i 802.11n afhængig af at klientens software gjorde brug af denne mulighed på MAC-laget. Anderledes forholder det sig med 802.11ac, der aggregere alle pakker.

Det er dermed ikke sagt, at man ikke bør have fokus på udviklingen, da der er nogle spændende nye standarder under udvikling under IEEE. Bl.a. følger jeg med i arbejdet omkring IEEE 802.11ax, som er drevet af Huawei og bliver en optimeret udgave af 802.11ac… mere om det i en anden artikel på bedding.

#wireless #80211ac #datarate

Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.

© 2023 by Ready2Consult.

  • LinkedIn Basic Black